Ledy v Bielovodské

Ledy v Bielovodské jsou super, velký výběr, krátký nástup, jenže jejich kouzlo ničí davy polských ledolezů. O víkendu se čekají fronty a smrdí  to průserem.

Proto jsme s Pavlíkem vymysleli plán, vyjet v neděli ráno a zůstat do pondělka, snad se těm ledolezům vyhneme.

V neděli v 13:00 už stojíme pod Mrozkem, azuro, nikde nikdo, neuvěřitelné.

Ledů je trochu míň než loni, krásně to odsejpá a za hodinku jsme po dvou délkách nahoře.

Přesouváme se hned vedle na Adin úsměv, opět sami. Led je lehčí než Mrozek , chrochtec.

Plán dne splněn na 100%. Cestou nazpět na parkáč nám to ještě nedá a vydáváme se hledat „SKRYTÝ LED“. Několikrát jsme ho v minulosti hledali, hodně o něm slyšeli, ale nikdy nenašli.

Bingo, v 16:30 už za pološera stojíme pod nástupem, krásně vytyčený led se dvěma cca. 8 metry  kolmými stupni.  Zkouším dát pokus, pouští mě to, a za tmy volám, zruš. Pavlík chudák rube nahoru už s čelovkou.  Dnes určitě nejtěžší led.

Výkony zapíjíme jako vždy v luxusním úbytku u Karadžiče a kujeme plány na další den. Opojeni úspěchy plánujeme Oči plné ledu, dle průvodce jeden z nejvážnějších ledů v dolině. Nikdy jsme ho nelezli.

Za ranního kuropění nastupujeme po večírku s kovaříky v hlavě pod Kaskády.  Ledu oproti loňsku o dost míň, loni lezená linie úplně bez ledu. Plány na Oči se pomalu rozpouštějí.

Po vylezení první délky Kaskád se na ně konečně můžu podívat. Skoro tomu nevěřím, ale vidím krásný nedotčený led. Hulákám na Pavlíka, že to půjde, dobírám ho a nastupuji. Štanduji  pod největším  kolmáčem, zatím to nějak šlo. Při dolezu na štand se mi nějakým záhadným způsobem povolila mačka, naštěstí zůstala viset na noze.  Nastupuji do kolmáče, snažím se lézt rychle ať mi nenateče a nakonec mě led opět pouští. Trochu se to pokládá, lezu komínovým stylem opřen zády o skálu, následují položené glazurky  a finální mixový  dolez ke štandu. Ledový sen se splnil. Čas máme parádní, počasí luxusní, tak si cestou nazpět opět dáváme Mrozka. Po těch Očích v tom Mrozkovi  nelezeme, ale běžíme. Takhle podařenou akci, kde vše vyšlo na 100% jsem dlouho nezažil. Ledům zdar!

Mrózek
Mrozek
Mrozek
Mrozek-dolez na štand
Mrozek
Adin úsmev
Ztracený led
Kaskády
Oči plné ledu
Oči – kolmáč
Oči-nad kolmáčem
vrcholová radost
Oči plné ledu
Kaskády -loni tam byl led

Napsat komentář